Opiskelijoiden sivu

Opiskelijaelämää

Oppilaitoksella on normaalien luokka-, toimisto- ja ruokailutilojen lisäksi opetusmaatila, hevosurheilukeskus ja opiskelija-asuntola. Opiskelija-asuntolassa asutaan pääasiassa  kahden hengen huoneissa, kahdeksan hengen soluissa. Asuntolassa asumista ohjaa ja valvoo asuntolaohjaaja.

Opiskelijoiden vapaa-ajanviettoa varten on uusi erittäin monipuolinen kuntosali ja lisäksi on kerhohuone. Talvisin jäädytetään koulun jääkiekkokaukalo. Opiskelijoille on talvikaudella myös varattuna salivuoroja iltaisin kunnan liikuntasaleista. Lisäksi mahdollisuuksien mukaan  opiskelijoita kuljetetaan myös muihin liikuntaharrastuksiin, kuten kansalaisopiston piireihin.

Hevosharrastukseen koululla on hyvät mahdollisuudet, sillä  oppilaitoksella on tallipaikkoja vuokrattavana myös opiskelijoiden omia hevosia varten. Maneesin ja muiden hevosten liikutusalueiden käytöstä ei opiskelijoilta peritä erillistä korvausta. Hevostalouden koulutusohjelman opiskelijoilla on omat passihevoset, joiden hoitoon on mahdollisuus osallistua myös vapaa-ajalla. Kaksi asuntolan soluista on varattu opiskelijoille, jotka tuovat koiran mukanaan. Koirat pidetään koulupäivän ajan ulkotarhoissa.

Opiskelijakunnan puheenjohtaja:
Ruukin maaseutuopiston opiskelijat muodostavat opiskelijakunnan. Opiskelijakunnalla on yleiskokous kaksi kertaa vuodessa ja hallitus kokoontuu aina tarvittaessa. Opiskelijakunta järjestää tapahtumia ja toimii oppilaiden äänitorvena koulussa: pyrimme vaikuttamaan mm. asumisviihtyisyyteen ja muihin meille tärkeisiin asioihin. Oppilaskunnan edustaja on myös oppilaitoksen neuvottelukunnassa, joka käsittelee opetussuunnitelmaan ja  koulun kehittämiseen liittyviä asioita.

Opiskelijakunta on järjestää mm. ratsastus- ja muita hevostapahtumia yhdessä ratsastusseurojen kanssa.

Kokemuksia ensimmäisestä lukuvuodesta maatalousopiskelijan silmin:
”Maatalousalan opiskelu täällä Ruukin maaseutuopistolla on ollut ehkä mieleenpainuvinta aikaa elämässäni. Uusia asioita on opittu jatkuvasti lisää. Täällä opiskeleminen on mukavaa huumorintajuisten ja osaavien opettajien ansiosta. Maatalousalan koulutukseen kuuluu laajasti ja monipuolisesti erilaisia käytännön töitä ja teoriaopintoja, joita onneksi sekoitetaan sopivassa suhteessa lukujärjestyksiin, joten koulupäiviin tulee vaihtelua, eikä yleensä tarvitse istua koko päivää luokassa. Täällä opetellaan mm. erilaisia rakennustöitä, hitsausta ja metallitöitä, koneiden korjausta, kotieläintuotantoa, viljelyä, metsänhoitotöitä, yrittäjänä toimimista, ja tietenkin navetoimista. Opiskeluun kuuluu myös navettaviikonloppuja.
Ensimmäisenä vuonna kesätyöharjoittelu suoritetaan koululla. Kesäjakso alkaa toukokuun alusta ja kestää elokuun loppuun. Maatalousopiskelijoilla kesäjakso kestää noin 9 viikkoa ja pari navettaviikonloppua. Sinä aikana ei ole teoriaopiskelua vaan jaksoon kuuluu suurimmaksi osaksi peltotöitä, pari viikkoa navettaa ja vähän taimikonhoitoa. Alkuun kesäjakso tuntuu varmasti hirveältä suunnitelmalta, käytännössä se on kuitenkin ollut mukava kokemus.
Opiskelijoiden ja henkilökunnan välillä on hyvä ilmapiiri ja täällä toisiin ihmisiin tutustuminen on helppoa. Täällä opiskeleminen on rentoa ja mukavaa, jos tekee hommansa huolella, sillä kaikki on omasta asenteesta kiinni. ”

HEVOSHARRASTEOPISKELIJAT KERTOVAT

Hevosharrastepuolella  opiskelu on mukavaa, koska se on monipuolista ja tunnit ovat vaihtelevia. Opettajat ovat osaavia ja rennon yhteishengen ansiosta opiskelu  niin omalla  luokalla kuin  kuin koko koulussakin on miellyttävää. Näin oppi tarttuu päähän paremmin, eikä opiskelu ole pelkkää puurtamista. Opiskelijoiden edistymistä tuetaan tarjoamalla valmentautumismahdollisuudet myös vapaa ajalla mm. esteratsastuksessa ja kaikille löytyy mieleinen hevonen koulun ratsuvalikoimasta.

1. vuoden opinnot

Ensimmäisenä  vuotena tutustuttiin hevostalouden eri puoliin. Opiskelu oli koko ajan mielenkiintoista, hevoset kävivät pikku hiljaa tutuiksi meille ja me opettajille. Osa opiskelusta tehtiin pienryhmissä, joita ykkösvuosikurssilla oli kolme. Jako pienryhmiin oli tehty opiskelijoiden ratsastustason mukaan. Hevosten ruokintaa, lääkintää ja hevosenhoitoa harjoiteltiin ensimmäisellä vuosikurssilla paljon.  Kesän työharjoittelun aikana tutustuimme  viimeistään kaikkiin luokkakavereihin ja opimme tallin rutiinit.

2. vuoden opinnot

Toisena vuotena valitsimme erikoistumislinjat. Vaihtoehtoina oli hevosharrastepalvelut ja ravihevosten hoitaminen. Toisen vuoden aikana kehityimme reippaasti mm. kengityksessä ja ratsastuksessa. Vuosi oli varsin teoriapainotteinen ja yritystalousaineita oli paljon, mutta silti opiskelu oli mielekästä mukavien opettajien ansiosta. Aloimme myös harjoitella ratsastustuntien pitoa, mikä oli mukavaa.

3. vuoden opinnot

Kolmas opintovuosi on rennoin, mutta työntäyteisin ja fyysisesti raskain. Vuoden aikana on paljon ratsastusta ja muita hevostalouden käytännön opintoja,  mikä verottaa hieman voimia mutta kasvattaa kuntoa. Kolmosvuoden kruunaa luokkaretki ja opinnäytetyö. Viimeisenä vuonna on paljon näyttöjä, jotka kertovat edistymisen tasosta.

Kaikin puolin opiskelu on ollut mukavaa ja opettajat huippuja!

Elämää Ruukissa kolmosvuosikurssin raviopiskelijoiden silmin

Ensimmäisenä vuotena tuli yllätyksenä kuinka raskasta täällä on. Siihen kuitenkin tottui ja nopeasti alkoi huomata kuinka hyvin täällä viihtyy. Teoria- ja käytännönopiskelu on ollut kivaa, koska aluksi oppii teoriassa asioita, ja sitten pääsee usein toteuttamaan ne käytännössä. Käytäntöä on paljon ja se tuo  päiviin  mukavaa vaihtelua, ettei pelkästään luokassa istuta. Koulu on melko pieni, joten opettajat tuntevat opiskelijansa ja siksi täällä saa omantasoista ja myös melko henkilökohtaista opetusta. Koulussa on hyvä ilmapiiri joten opiskelu ei ole niin ”vakavaa” – joten siksi kouluun on joka päivä mukava mennä!

Täällä on mahtavat puitteet ja mahdollisuudet opiskella hevosalaa, ammattitaitoista henkilökuntaa ja hienoja, erilaisia hevosia. Tallit ovat käytännölliset ja siistit, ravihevosille on hyvät treenipaikat ja ratsastajille tilava maneesi ja kenttä. Hevospuolen opiskelijat saavat omat nimikko/passihevoset ja niiden kanssa touhutessa kuluu aika koulun jälkeen hoitaen sekä välillä myös liikuttaen. Omien passihevosten kanssa pääsee myös käymään hevosklinikalla, jos tarve vaatii ja me ravipuolen opiskelijat käymme myös paljon raveissa Suomessa ja myös Ruotsissa.

Ensimmäisenä vuonna työharjoittelu suoritetaan koulun tallilla. Aluksi kuulosti hirveältä viettää osa kesästä koululla, mutta loppujen lopuksi se oli yksi hauskimmista ja mieleenpainuvimmista kokemuksista. Toisena ja kolmantena vuonna saa itse päättää  meneekö työssäoppimaan jollekin sopivalle tallille Suomessa ja lähteekö ulkomaille.

Asuntolaelämä on aika ainutkertainen kokemus, ja täällä meillä on kodikkaat asuntolat ja sopivat määrät opiskelijoita yhdessä solussa. Aina löytyy juttukavereita ja omaa rauhaakin saa. Koulu sijaitsee hieman syrjässä Ruukin kylältä, joten asuntolanhoitaja käyttää oppilaita kerran viikossa kaupassa ja asioilla kylällä. Koululla on kerran viikossa varattu salivuoro ruukin ylä-koululle, joten siellä voi käydä pelaamassa kavereiden kanssa. Talvisin jäädytetään myös koulun jääkiekkokaukalo, joten tekemistä löytyy. Hevosopiskelijoilla muutenkin on iltaisin paljon ohjelmaa, koska opiskeluun kuuluu omat passihevoset. Passihevoselle tehdään päivittäin tarpeelliset hoidot ja liikutammekin niitä silloin tällöin.

Täällä opiskelu on ollut paras kokemus tähän asti elämässä ja päivääkään en vaihtaisi! Välillä on rankkaa ja tulee päiviä että tekisi mieli aamulla kääntää kylkeä, mutta parempaa koulua ei löydy!