Esittely

Pitkät perinteet
Ruukin maaseutuopisto on perinteikäs maatalouden kouluttaja keskellä elinvoimaista maatalousaluetta Siikajoen rantamaisemassa, hyvien yhteyksien päässä kasvukeskuksista. Se on Raahen seutukunnan vanhimpia oppilaitoksia ja sen juuret ulottuvat vuoteen 1859. Nykyisellä paikallaan Siikajoen Ruukissa koulu on toiminut vuodesta 1926. Ruukin maaseutuopisto kuuluu Raahen koulutuskuntayhtymään.

Monipuolinen koulutustarjonta
Ruukin maaseutuopistossa voit suorittaa kolmivuotisen maatalousalan, hevostalouden tai luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon, joka antaa valmiudet toimia alalla yrittäjänä tai työntekijänä. Maatalousalalta valmistuvat ovat maaseutuyrittäjiä, hevostalousalalta joko hevostenhoitajia tai ratsastuksenohjaajia ja luontoalalta (riistapainotteinen) luonto-ohjaajia. Luontoalan koulutusta tarjotaan vain aikuiskoulutuksena.

Perustutkinto suoritetaan tavallisesti lähiopetuksena koulussa. Osa opinnoista on työssäoppimista, joka tehdään pääsääntöisesti alan yrityksissä kotimaassa tai ulkomailla. Yli 20-vuotiailla on mahdollisuus suorittaa tutkinto aikuisopiskeluna näyttötutkintoperusteisesti, jolloin opiskelu koostuu henkilökohtaisen suunnitelman ja tarpeiden mukaisesti valmistavasta koulutuksesta ja tutkinto suoritetaan tutkintotilaisuudessa. Opiskelijoilla on mahdollisuus myös kahden tutkinnon suorittamiseen siten, että maatalousalan tai hevostalouden perustutkinnon lisäksi suoritetaan opintoja Siikajoen lukiossa ja osallistutaan ylioppilaskirjoituksiin. Kolmivuotisen perustutkinnon suorittaneet saavat yleisen jatko-opintokelpoisuuden eli mahdollisuuden hakea ammattikorkeakouluihin ja yliopistoon. Alan jatko-opintoja ovat mm. ammattikorkeakoulujen agrologiopinnot.

Ajanmukaiset oppimisympäristöt
Opistolla on vuonna 2005 valmistunut pihattonavetta ja ajanmukainen maatalouskonekanta. Hevostalouden opetusta varten on erinomaisen oppimisympäristön tarjoava hevosurheilukeskus, jonka varustelutaso täyttää vaativatkin tarpeet. Opiskelijoilla on mahdollisuus asua opiskelija-asuntolassa ilmaiseksi, samoin kuin ruokailla ilmaiseksi oman keittiömme antimia kolme ateriaa päivässä.

Arvot
Ruukin maaseutuopiston arvoja ovat Me-henki, myönteinen ja luovuuteen kannustava toimintaympäristö sekä jatkuva uudistuminen. Arvoinamme ovat myös maahenkisyys ja kestävä kehitys: luotamme siihen, että maa ja eläimet voivat antaa toimeentulon myös modernissa Suomessa niille, joilla on ammattitaito ja halu käyttää sitä omaksi ja muiden parhaaksi kestävällä tavalla.

Ruukin maaseutuopisto on osa Raahen koulutuskuntayhtymää.