Kone-ja tuotantotekniikan perustutkinto - Koulutuskeskus Brahe
Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin

Kone-ja tuotantotekniikan perustutkinto

Tuotantotekniikan osaamisala – koneistaja tai levyseppähitsaaja
Asennuksen ja automaation osaamisala – asentaja

Työnkuva

Metallialan ammattilaisia tarvitaan monilla erilaisilla teollisuuden aloilla tuotteiden valmistajina, erilaisten koneiden ja laitteiden asentajina ja kunnossapitohenkilöstönä. Työmarkkinoilla on pulaa alan osaajista eli erinomaiset työnäkymät!

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon voi suorittaa kahdella osaamisalalla ja kolmella suuntautumisvaihtoehdolla.

Valittavana on tuotantotekniikan osaamisala, josta valmistut levyseppähitsaajaksi tai koneistajaksi. Tuotantotekniikan osaamisalan koulutus  käsittää alan valmistustekniikat.  Levyseppähitsaajana hallitset levytyöt, hitsauksen ja metallirakennetöitä. Koneistajana puolestaan hallitset poraus-, sorvaus-, jyrsintä- ja hiontatyöt erilaisilla työstökoneilla.

Asennuksen ja automaation osaamisalalta valmistut asentajaksi. Asentajana osaat tehdä koneiden ja laitteiden asennuksia ja korjauksia sekä huoltotöitä. Osaat myös soveltaa mekaniikkaa, hydrauliikkaa ja pneumatiikkaa työskennellessäsi automaatiolaitteiden parissa.

Kone- ja metallialalta sinullekin haastavaa ja mielenkiintoista työtä!

Kenelle

Tutkinnon kohderyhmänä ovat metallialan ammattia uutena ammattina tai ilman alan aikaisempaa koulutusta opiskelevat.  Henkilö, jolla on laaja ja monipuolinen ammatillinen osaaminen, voi osoittaa ammattitaitonsa näytöissä osallistumatta koulutukseen.

Kone- ja metalliala on voimakkaasti kansainvälistyvä ja tuotteista suurin osa menee ulkomaan vientiin. Alan opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa osa työssäoppimisjaksostaan ulkomailla. Metallialan opiskelijoita on ollut työssäoppimassa Maltalla, Saksassa, Unkarissa ja Sloveniassa.

Tutkinnon sisältö

Kaikki perustutkinnot ovat laajuudeltaan 180 osaamispistettä:

Ammatilliset tutkinnon osat 145 osp

 • Pakolliset tutkinnon osat 35 osp (valmistustyöt tai asennus-ja automaatiotyöt)
 • Asennuksen ja automaation osaamisala 110 osp
  • Pakollinen tutkinnon osa, asentaja, koneasennus
 • Tuotantotekniikan osaamisala 110 os
  • Pakollinen tutkinnon osa, koneistaja, koneistus
  • Pakollinen tutkinnon osa, levyseppähitsaaja,hitsaus- ja levytyöt

Opinnot arvioidaan osaamisperusteisesti, eteneminen voi olla myös nopeampaa! Opinnot ovat työpainotteisia, teemme paljon harjoitustöitä ja asiakastöitä teollisuudesta tutulla kalustolla!

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

 • matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
 • viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • yhteiskunta- ja työosaaminen

Valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet löytyvät täältä Ammatillisten perustutkintojen e-perusteet
Ammatilliseen perustutkintoon kuuluu teoriaopintoja, yhteisten aineiden opiskelua sekä käytännön harjoittelua koulun opetustiloissa sekä työelämässä. Ammatillista osaamistasi harjaannutetaan monipuolisissa käytännön työtehtävissä asiakastöissä. Ammatillisen opintojen ohella voi suorittaa myös ylioppilastutkinnon.

Jatkokoulutus
Tutkinnon suorittamisen jälkeen voit hakeutua työelämään tai jatko-opiskelemaan. Perustutkinnon suoritettuasi sinulla on yleinen jatko-opintokelpoisuus. Voit siis hakea opiskelemaan ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Lisäksi voit kehittää osaamistasi työn ohessa esimerkiksi ammatillisen lisäkoulutuksen avulla.

Kansainvälisyys
Voit suorittaa osan työssäoppimisestasi ulkomailla. Saat kansainvälistä työkokemusta omalta alaltasi, parannat kielitaitoasi, opit elämään erilaisessa ympäristössä sekä tutustut vieraisiin kulttuureihin ja uusiin ihmisiin. Työnantajat arvostavat kansainvälistä työkokemusta ja taitoja työskennellä erilaisissa kulttuureissa.

Tiedustelut

Markku Kaivola
Koulutusalavastaava
Puh. 040 353 2201
markku.kaivola@raahenedu.fi

Kone- ja metalliosaston toimintaan järjestetään haluttaessa tutustumisaika!